fejlec

 

Egy cél, több út! – Pályaorientációs projekt kezdődött Kecskeméten

 

 

A Kecskeméti Tankerületi Központ a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolájában tartotta 2017. október 18-án, szerdán 17.00 órakor az EFOP-3.2.5-17-2017-00033 azonosítószámú “Egy cél, több út!” című pályázatának projektnyitó rendezvényét. Az eseményen Zsámboki Anna tankerület igazgató mondott megnyitó beszédet, majd Bodnár Tibor, a Kecskeméti Tankerületi Központ tanügy-igazgatási referense, a projekt szakmai vezetője ismertette a projektet. Ezt követően 13 középiskola képviselői, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója és a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási tanácsadója tartottak pályaorientációs tájékoztatókat. “Első körben” a megjelent szülők és diákok előtti általános tájékoztatókkal, majd ezt követően külön-külön, egy-egy osztályteremben közvetlen, személyre szóló tanácsadással.

 

 

Mint a projektnyitón elhangzott, a pályázatban vállalt programnak az volt a célja hogy megerősítése az iskolákban a pályaorientációt, a pályaválasztásban résztvevő pedagógusok, szakszolgálati munkatársak és szakmai partnerek bevonásával. Ezen belül részcélként fogalmazták meg a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai pályák (MTMI) választásának népszerűbbé tételét. Együttműködve az iskolai pályaorientációs tevékenységet folytató pedagógusokkal, és a szakképzési centrumok, valamint felsőoktatási intézmények oktatási, képzési referenseivel.

 

 

A projektben a következő intézmények vesznek részt:

1. Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola

2. Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Ami

3. Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola

4. Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola

5. Bács Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

 

 

A Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola és tagintézményei projekt által a következő célokat szeretnék megvalósítani:

– köznevelés eredményességének, hatékonyságának növelése

– minőségi oktatáshoz, neveléshez és képzéshez való hozzáférés

– a pályaorientáció megerősítése

– MTMI területek népszerűségének növelése

– a kooperatív tanulás előtérbe helyezése

– a projektszemléletű nevelés-oktatás módszereinek, tanulásszervezési eljárásainak alkalmazása

– az egyéni szükségletek és haladási ütem figyelembe vétele

– fiatalok olyan tudással és kompetenciákkal való elsajátítása, amelyek révén sikeressé válnak a munka világában

– a hátrányos helyzetű tanulók lemorzsolódásának csökkentése

– felvilágosító, támogató tevékenység végzése

 

 

A megvalósítás helyszínei:

– Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola

– Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolája

– Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája.

A program során több féle programelemet is alkalmaznak majd. Lesznek például rendhagyó tematikus órák a Bács Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szakembereivel. Rendhagyó találkozók, amelyeken a végzett diákok, szülők, életpályáinak, életutjait mutatják majd be, valamint lesznek iskolalátogatások, nyílt napok és intézménylátogatások a továbbtanulási célként megjelölt középiskolákba.

A résztvevő intézmények szerveznek pályaválasztási rendezvényeket a saját intézményükben, tartanak interaktív versenyeket, vetélkedőket és prezentációs versenyeket is. Rendeznek “Jövőd a tét! Életutak, érdekes mesterségek” bemutatókat. Meglátogatnak több szakmaterületet érintő munkahelyeket: például a Knorr Bremse-t, a VER-BAU-t, a Nyomdát, és a Mercedes Gyárat.

Tartanak pályaorientációhoz köthető önismereti programokat, szakköröket 7. osztályosok számára. Ugyanígy lesznek majd az MTMI területet érintő élmény jellegű szakkörök is az 5-6. osztályosoknak. Valamint segítik a középiskolába történő átmenetet képező MTMI felkészítő képzést, lesznek pályaorientációs témanapok, pályaorientációs tréningek, és pályaválasztási tanár-diák-szülő találkozók, illetve előadások.

 

 

 

Az eredeti cikk a Kecskemét Online honlapján jelent meg, ami erre kattintva megtekinthető >>

NFU NFU ESZA Széchenyi Terv

Minden jog fenntartva © 2014 Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola

Cím: 6000 Kecskemét, Lunkányi János u.10.

Telefonszám: 76/478-557, 76/508-333. Tel. és fax: 76/478-549

E-mail: igazgato@keszeiskola.hu

Készítette: Szabó András